Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Η Jolla παρουσίασε το Sailfish OS

Όπως είχε υποσχεθεί στο παρελθόν η φινλανδική εταιρεία Jolla αποκάλυψε το νέο της λειτουργικό σύστημα, Sailfish.

Το νέο λειτουργικό βασίζεται στη γνωστή πλατφόρμα MeeGo, την οποία η Nokia μετέτρεψε σε open source με την υιοθέτηση του λειτουργικού Windows Phone στις συσκευές της. Η εταιρεία παρουσίασε το Sailfish σε εκδήλωση της στη Φινλανδία, ενώ παράλληλα ανέβασε και ένα διαφημιστικό βίντεο στο YouTube, το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω.
Το νέο λειτουργικό διαθέτει ένα αρκετά ενδιαφέρον περιβάλλον εργασίας, το οποίο λειτουργεί και ως multitasking μενού. Ενώ εκτελείται μια εφαρμογή, οι χρήστες θα μπορούν να τη «σέρνουν» με το δάκτυλο τους και αυτή θα τοποθετείται στη homescreen, όπου θα λειτουργεί ως ένα μεγάλο διαδραστικό widget.
Η λίστα εφαρμογών είναι προσβάσιμη με ένα απλό swipe προς τα επάνω, ενώ οι ειδοποιήσεις εμφανίζονται στην επάνω δεξιά πλευρά της οθόνης. Το λειτουργικό είναι open source και σύμφωνα με την εταιρεία «θα εξελιχθεί μέσω της συμμετοχής της κοινότητας», ενώ το SDK του αναμένεται να είναι διαθέσιμο σύντομα για τους προγραμματιστές.
http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/11/fetcher_1016.jpeg
Το Sailfish διαθέτει ακόμα τη δυνατότητα αυτόματης δημιουργίας «themes» αναλύοντας μια οποιαδήποτε φωτογραφία, ενώ σύμφωνα με την εταιρεία μπορεί να «τρέξει» αρκετές εφαρμογές του Android «ως έχουν» μέσω ειδικού λογισμικού. Οι υπόλοιπες θα χρειάζονται κάποιες μικροαλλαγές προκειμένου να εκτελεστούν.
Για τις πρώτες συσκευές, η Jolla έχει ήδη συμφωνήσει με την εταιρεία DNA, τον τρίτο μεγαλύτερο πάροχο κινητής τηλεφωνίας της Φινλανδίας για την χρήση του Sailfish στις συσκευές της και ελπίζει ακόμα περισσότεροι πάροχοι να υποστηρίξουν το λειτουργικό.
http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/11/fetcher_11103.png
Ανακοίνωσε ακόμα πως έχει κλείσει συμφωνία με την ST-Ericcson, η οποία θα παρέχει τα chip που θα χρησιμοποιούν τα μελλοντικά τηλέφωνα της εταιρείας ενώ υποστηρίζει πως στο μέλλον σκοπεύει να υπογράψει με περισσότερος κατασκευαστές hardware.
Δεν είναι γνωστό ακόμα το πότε θα δούμε στην αγορά τα πρώτα Sailfish smartphones, η εταιρεία όμως είχε στο παρελθόν δηλώσει πως ελπίζει να κυκλοφορήσουν μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2013.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top