Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Τον αντίπαλο του Youtube ετοιμάζει το Ιράν

Το Ιράν δημιούργησε τη δική του ιστοσελίδα ανταλλαγής βίντεο που θα ανταγωνιστεί το διάσημο Youtube της Google του οποίου το περιεχόμενο θεωρείται ακατάλληλο και προσβλητικό από την ισλαμική κοινότητα.

Η νέα ιστοσελίδα θα λέγεται Mehr.ir, που σημαίνει «στοργή» στην τοπική διάλεκτο, και σκοπεύει να προσελκύσει τις ανατολικές χώρες και να προωθήσει την ιρανική κουλτούρα.
Μάλιστα, για την προώθηση της υπηρεσίας, έχει δημιουργηθεί και αντίστοιχος λογαριασμός στο Facebook που διαφημίζει το περιεχόμενο δημοσιεύοντας συνεχώς links από τη σελίδα.
Από το 2009, το Ιράν προσπαθεί να λογοκρίνει και να μειώσουν τον πληθυσμό που επισκέπτεται το Youtube και άλλα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα, καθώς όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι, «οι υπηρεσίες αυτές υπονομεύουν το ισλαμικό καθεστώς και προσβάλλουν την κουλτούρα μας».
Από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν το Ιράν ότι προσπαθεί να αποκόψει τους πολίτες του από τον υπόλοιπο κόσμο χρησιμοποιώντας μια «ηλεκτρονική κουρτίνα» και έχει επιβάλλει τις απαραίτητες κυρώσεις που έχουν να κάνουν με τη λογοκρισία.
Το Ιράν δουλεύει επάνω στην κυκλοφορία του εθνικού, εσωτερικού δικτύου,που τονίζει πως θα είναι «καθαρό» από μη-ισλαμικό περιεχόμενο.
Πολλοί χρήστες του ίντερνετ στο Ιράν, έχουν συνηθίσει να ξεπερνούν τη λογοκρισία που επιβάλλεται, χρησιμοποιώντας το λογισμικό VPN (Virtual Private Network) που πωλείται παράνομα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top