ΚΟΛΛΗΤΗΡΙ


Το ηλεκτρικό κολλητήρι είναι το βασικότερο εργαλείο για συναρμολόγηση των εξαρτημάτων σε ένα τυπωμένο κύκλωμα. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη κολλητηριών ανάλογα με την ισχύ και την ποιότητα κατασκευής τους. Ένα απλό κολλητήρι αποτελείται από μία αντίσταση η οποία θερμαίνεται με την διεύλεση ηλεκτρικού ρεύματος. Την αντίσταση αυτή την περιβάλει ένα μεταλλικό κάλυμμα το οποίο πρέπει να είναι γειωμένο και μία χάλκινη μύτη η οποία χρησιμοποιείται για την συγκόλληση των εξαρτημάτων. Η όλη διάταξη χρησιμοποιεί μια πλαστική χειρολαβή για να μπορεί ο χρήστης να πιάνει το κολλητήρι και να κάνει κολλήσεις. Το πλαστικό αυτό είναι ένα ειδικό πλαστικό που αντέχει σε μεγάλη περιοχή θερμοκρασιών, ιδιαίτερα σε σημείο ένωσης το μεταλλικού μέρους του κολλητηριού με το πλαστικό.
Για την σωστή επιλογή του κολλητηριού θα πρέπει να αναφέρουμε ορισμένα πολύ σημαντικά πράγματα:

α) Επιλογή της ισχύος.
Για την αγορά ενός κολλητηριού το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ξέρουμε είναι τι ισχύς θα είναι το κολλητήρι. Για το μοντάρισμα των εξαρτημάτων των πλακετών, ένα κολλητήρι με ισχύς από 18 έως 25 Watt, είναι το ποιο κατάλληλο για την συγκόλληση των εξαρτημάτων. Ένα κολλητήρι μεγαλύτερης ισχύος αναπτύσσει θερμοκρασίες πολύ μεγάλες, ιδιαίτερα όταν έχουμε το κολλητήρι πολύ ώρα στην πρίζα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να καταστρέψουμε το τυπωμένο κύκλωμα και τα εξαρτήματα. Ένα κολλητήρι μεγαλύτερης ισχύος π.χ. 40 Watt, χρησιμοποιείται για την συγκόλληση μεταλλικών μερών, ή χοντρών αγωγών όπως για παράδειγμα μεταλλικά κουτιά θωράκισης, βάσεις ψηκτρών, κτλ.

β) Η ποιότητα της μύτης.
Η ποιότητα κατασκευής της μύτης ενός κολλητηριού είναι ο σημαντικότερος παράγοντας αγοράς καθώς η ποιότητα της κόλλησης ξεκινάει από εκεί. Τα πολύ καλά κολλητήρια διαθέτουν μύτες σε διάφορα μεγέθη κατασκευασμένες από ειδικά κράματα μετάλλων τα οποία δεν αλλοιώνονται από την θερμοκρασία και έχουν μεγάλο χρόνο ζωής. Η μύτη δείχνει την ποιότητά της όταν δεν μαυρίζει, δεν διαβρώνεται το μέταλλο και όταν την καθαρίζουμε θα πρέπει να είναι πάντα γυαλιστερή. Επίσης δεν κρατάει κόλληση πάνω της γεγονός που κάνει την συγκόλληση εύκολη και γρήγορη. Σε αντίθετη περίπτωση ένα κολλητήρι χαμηλού κόστους έχει μια απλή χάλκινη επικασσιτερωμένη μύτη η οποία θα κρατήσει πολύ λίγο χρόνο, διότι θα μαυρίσει και θα διαβρω-θεί.
Έτσι λοιπόν είναι προτιμότερο να δώσετε λίγα χρήματα παραπάνω για την αγορά ενός καλού κολλητηριού, το οποίο θα έχει πολλές ανταλλακτικές μύτες, ανταλλακτική αντίσταση σε περί-πτωση που καεί για να έχετε σωστές και γυαλιστερές κολλήσεις. Μερικές ενδεικτικές μάρκες ποιοτικών και φτηνών κολλητηριών είναι η ANTEX, η JBC, κτλ.

γ) Αγοράζεται πάντα κολλητήρι με γείωση.
Επειδή στο εμπόριο υπάρχουν πάρα πολλά κολλητήρια χαμηλού κόστους, πολλά από αυτά διαθέτουν ρευματολήπτη χωρίς γείωση! Σας συμβουλεύουμε να αποφεύγεται η αγορά τέτοιων κολλητηριών, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από Ασιατικές χώρες, π.χ. Κίνα, διότι το μεταλλικό μέρος του κολλητηριού δεν είναι γειωμένο! Αυτό καθιστά επικίνδυνο το κολλητήρι σε περίπτωση που λόγω της θερμοκρασίας ή φθοράς από την χρήση κάποιου καλωδίου, μπορεί να έρθει σε επαφή με το μεταλλικό μέρος.
Ένα κολλητήρι που έχει φις σούκο με γείωση, προστατεύει τον χρήστη από ηλεκτροπληξία σε περίπτωση φθοράς του αγωγού φάσης.

δ) Κολλητήρι ρυθμιζόμενης θερμοκρασίας.
Ένα κολλητήρι ρυθμιζόμενης θερμοκρασίας όπως αυτό που βλέπουμε στην διπλανή φωτογραφία είναι μια πολύ καλή λύση, για αυτούς που έχουν δυο τρία κολλητήρια σε διάφορες ισχύς. Το πλεονέκτημα που έχει είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας, έτσι ώστε να κολλάμε από πολύ μικρά εξαρτήματα έως χοντρούς αγωγούς, έτσι ώστε να μην διατρέχουν τα εξαρτήματα και το τυπωμένο κύκλωμα κίνδυνο να καταστραφούν. Υπάρχουν κολλητήρια ρυθμιζόμενης θερμοκρα-σίας που ξεκινούν από πολύ χαμηλό κόστος, έως πολύ ακριβούς σταθμούς συγκόλλησης, με ψηφιακές ενδείξεις θερμοκρασίας, πολλές ανταλλακτικές μύτες και αντιστάσεις, κτλ.

ε) Βάση κολλητηριού.
Η ποιο σημαντική αγορά που θα κάνετε, εκτός από το κολλητήρι, είναι η βάση του! Αν το κολλητήρι που θα αγοράσετε δεν έχει δική του βάση, τότε είναι απαραίτητο να πάρετε μια βάση στα μέτρα του κολλητηριού σας, διότι διαφορετικά θα κάνετε πολλές ζημιές!
Ένα κολλητήρι σε λειτουργία αφήνοντάς το από δω και από εκεί χωρίς βάση, σίγουρα θα καταστρέψει και θα κάψει πολλά πράγματα, από το γραφείο σας μέχρι οτιδήποτε βρεθεί κοντά του!
Γι΄αυτό μια βάση χρειάζεται απαραίτητα και δεν έχει μεγάλο κόστος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top