Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Τερματίζεται η ανάπτυξη του Firefox 64-bit για Windows

ΟΔιευθυντής του τμήματος Μηχανικών της Mozilla, Benjamin Smedberg δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα ένα νέο θέμα στα forum συζητήσεων Google Groups με τίτλο «τερματίζοντας τις εκδόσεις win64». Τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώθηκε το γεγονός ενώ ο Smedberg αναφέρθηκε και στα αίτια του τερματισμού.

Οι λόγοι για τους οποίους η εταιρεία προβαίνει σε μια τέτοια κίνηση είναι αρκετοί και έχουν να κάνουν τόσο με την υποστήριξη των plugins αλλά και τις προτεραιότητες της εταιρείας. Αρχικά, πολλά plugins δεν είναι διαθέσιμα στην έκδοση 64-bit, ενώ όσα είναι δεν λειτουργούν σωστά αφού δεν έχουν ενσωματώσει χαρακτηριστικά όπως το windowproc hooking.
Επιπροσθέτως αναφορές για crashes που στέλνουν οι χρήστες δεν αποτελούν υψηλή προτεραιότητα λόγω της ενασχόλησης των μηχανικών με άλλα θέματα, πράγμα που θεωρεί πως απογοητεύει τους χρήστες γιατί τους κάνει να αισθάνονται (και να είναι) «δεύτερης κατηγορίας». Παράλληλα επειδή τα στατιστικά δεν ξεχωρίζουν εύκολα μεταξύ των εκδόσεων 32-bit και 64-bit η ομάδα μπερδεύεται εύκολα ενώ αγνοεί συνήθως περιστατικά που είναι μόνο 64-bit, όπως το σφάλμα 811051.
Κάποιοι χρήστες ήταν υπέρ της κατάργησης, οι περισσότεροι όμως δυσαρεστήθηκαν από την απόφαση του Smedberg, φαίνεται όμως πως αυτή είναι τελεσίδικη.
«Ευχαριστώ όσους συμμετείχαν σε αυτό το thread» έγραψε ο ίδιος. «Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα, αποφάσισα να προχωρήσω στην κατάργηση των νυχτερινών (nighly builds) και ωριαίων (hourly builds) εκδόσεων στα 64-bit. Παρακαλώ να θεωρήσουμε την συζήτηση τελειωμένη, εκτός αν υπάρξουν νέες πληροφορίες που πρέπει να παρουσιαστούν».
Την ίδια στιγμή συμβούλεψε τους προγραμματιστές να σταματήσουν να αναπτύσσουν περιεχόμενο για την 64-bit έκδοση του browser.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως οι χρήστες των Windows ξεμένουν από επιλογές, αφού τα μόνα λειτουργικά συστήματα που διαθέτουν υποστήριξη για τον Firefox 64-bit είναι το Max OS X και το Linux.
Εναλλακτικά μπορούν να μεταβούν στην χρήση του Internet Explorer 10 ή του Opera αφού τόσο ο Safari όσο και ο Chrome δεν διαθέτουν εκδόσεις 64-bit, ή σε στον Pale Moon, μια custom έκδοση του Firefox με υποστήριξη x64.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
back to top